BLOG / FINLAND / TRAVELS

PITSIVIIKO, festival paličkovej čipky


Až doteraz som si mylne myslela, že paličková čipka je niečo vyslovene naše slovenské. Paličkovanie ako také vzniklo v Taliansku a rozšírilo sa do Európy, a aj do tej severnej. Mesto Rauma je veľmi známe (ale asi len vo Fínsku 🙂 ) svojou paličkovou čipkou, ktorá sa tu udomácnila s príchodom ženského fintenia, teda v čase, keď začali byť v móde ozdobnejšie šaty a doplnky. Ja si osobne myslím, že sa to ujalo aj kvôli tomu, že mnoho mužov námorníkov odchádzalo na more a ženy si potrebovali vyplniť čas samoty a čakania na príchod svojho milovaného. A preto paličkovali, lebo je to mravenčia práca vyžadujúca trpezlivosť a sústredenie, pri ktorej vám čas ubehne ako voda.


Raumčania musia byť na svoju čipku veľmi hrdí, keď najväčší letný festival – PITSIVIIKO – je festivalom paličkovej čipky. Trvá týždeň, počas ktorého si účastníci môžu popozerať paličkové výtvory, nejaké si aj kúpiť v miestnych obchodíkoch alebo sa naučiť paličkovať počas workshopu s milými fínskymi tetuškami.

Ale nie je to všetko len o čipke. Na rôznych námestiach a v historických budovách starého mesta sa konajú hudobné vystúpenia, tancujú sa tradičné tance, je tu aj hovorené slovo, aktivity pre deti i medzinárodný kútik s jedlom, cvičí sa joga, hraje sa divadlo a iné.

Mne sa zo všetkého najviac páčili blšie trhy. Ľudia bývajúci v starom meste, vo farebných drevených domčekoch, otvoria brány do svojich dvorov a predávajú staré veci a haraburdy, ktoré už nepotrebujú. Je to jedinečná možnosť, ako si pozrieť domčeky a ich dvory, keďže v bežné dni sú brány zatvorené a majitelia si žijú svoj súkromný život bez zvedavcov. Okrem toho si v niektorých dvoroch môžete dať aj kávu a sušienky, v iných nájdete čudné vecičky, ako napríklad záchod zo starej lode či hrdzavé kľučky.

Festival má aj svoju kráľovnú Pitsimiisi, ktorú poddaní zvolia v piatok počas najdlhšieho a najatraktívnejšieho festivalového dňa- The Night of Black Lace, Je to vlastne Miss Paličková Čipka, ktorá je vybratá z 10 kandidátok. Inak doteraz neviem, akú motiváciu majú mladé dievčatá stať sa paličkovou miss.

Pár desiatok rokov dozadu si v túto noc ženy obliekali čierne čipkované šaty alebo sa inak ozdobili čiernou čipkou (klobúk, šatka, kabelka…) a celý večer mal slávnostnú atmosféru, dnes si ľudia dajú len maličký čipkovaný detail.

Najväčšia kultúrna akcia leta je teda za nami, ešte nás čaká sauna festival a využitie vodného autobusu, ktorý premáva len v lete… ale o tom až nabudúce 🙂

2 thoughts on “PITSIVIIKO, festival paličkovej čipky

  1. Pingback: Historické, moderné, pri mori aj v horách. Také sú miesta, ktoré musíš aspoň raz za život vidieť

Leave a comment